– I stedet skal du være opmærksom på, hvor du vil hen, og hvad der hjælper dig i den rigtige retning.

Jeg læser i øjeblikket med stor begejstring min kollega Paul Z Jackson’s seneste bog – “Easy – Your Lifepass To Creativity and Confidence“. Det er en praktisk bog om improvisation og hvordan evnen til at improvisere kan komme dig til gavn i dit arbejde og dit liv. Den handler om at være kreativ og forblive fleksibel indenfor givne (og til tider meget stramme) rammer.

easyFor mig, som selvstændig og udbyder af kurser for andre selvstændige, iværksættere og små virksomheder, er bogen i højeste grad relevant. Kendetegnet ved vores lille størrelse er, at alt hvad vi gør har en effekt på vores forretning med det samme. Derfor er det altafgørende hele tiden at kunne være opmærksom og fleksibel overfor det, som sker rundt om os og ikke mindst det, vi iværksætter selv.

Jeg er specielt begejstret for kapitlet hvor Paul fokuserer på myten om at skulle fejle. Endelig bliver der rusket op i den fastgroede opfattelse om, at man skal fejle for at lære eller få succes.

Jeg oplever hele tiden det stærke fokus på fejl, specielt i velmenende blogs og nyhedsmails for selvstændige og iværksættere.

skrig

“De 5 værste fejl alle begår” – “læs her hvilke fejl du skal undgå” – “du ved det ikke, men her er de typiske fejl du begår og som gør, at dine kunder forlader dig”.

Super. Lige hvad jeg har brug for. Bare tvær det ud i ansigtet på mig.

Nej. Tværtimod. Jeg har brug for at holde mine handlinger op mod mine mål og se på hvad der lykkes bare en lille smule og hvordan jeg kan gøre mere af det.

Hvis jeg har tabt en kunde, hvad skal jeg så med viden om alt det, jeg har gjort forkert? Det er ubrugelig viden. Jeg kan ganske enkelt komme meget hurtigere videre, og lære mere, ved et helt andet fokus.

“When people talk about learning from failure, I suspect that they are usually referring to the information about a corresponding success – if there’s been one.”
– Paul Z Jackson, Easy

Jeg har været selvstændig siden 1997 og tro mig, jeg har gjort mange ting som ikke har været hensigtsmæssige hverken for økonomien eller min professionelle udvikling… (eller personlige udvikling for den sags skyld).

Når jeg ser tilbage på det ja, så kan jeg hurtig drukne mig selv i mine fejl. I stedet har jeg lært at se på hvad der – trods alt – gik godt eller nogenlunde godt, og hvordan det kan være mig til hjælp en anden gang.

Prøv engang at tænk tilbage på en fejl du har gjort og i stedet for at blive irriteret, krumme tæer eller føle dig som en idiot, da stil dig selv følgende spørgsmål:

  1. Hvad var det bedste du gjorde under de givne omstændigheder?
  2. Hvad vil andre omkring dig sige var det bedste du gjorde (dine kunder, kollegaer, venner etc.)?
  3. Hvis du skulle gentage det, du gjorde dengang: Hvad vil du så gøre mere af eller anderledes nu?
  4. Hvilken respons vil det fremkalde (på din kunde, kollegaer etc.)?

Min påstand er, at stiller man sig selv den slags spørgsmål – fremfor at dykke ned i det store sorte hul og finde alle detaljer om fejl og årsager til dem, så lærer man meget mere. Og ikke mindst giver det mere energi og styrke optimisme!

“If we are less harsh on ourselves when making a mistake, we can recover more quickly and deploy more energy into returning to the activity in a better state.”
– Paul Z Jackson, Easy

For vi har brug for at lære hurtigt og rette til, der hvor det er nødvendigt, og vi skal undgå at brænde ud, for der er ingen tillidsrepræsentant, teamleder eller chef, som kan tage sig af os.

I stedet skal vi træne os i at blive mere ‘resiliente’, bedre til at kunne tage udfordringerne som de kommer og bruge dem fremadrettet, specielt når det hele ikke går som planlagt. Netop her er improvisation et godt redskab.

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again.
Fail again. Fail better.”
– Samuel Beckett

Jeg tror naturligvis ikke, det at fejle vil forsvinde, og jeg tror såmænd også, at når der tales så meget om fejl, at turde at fejle, lære af sine fejl etc., så er intentionen god nok.

Men der er for meget fokus på selve det at fejle. Og det vi fokuserer på er det vi vil se. Fejl. Massere af fejl.

For mig at se er det spild at god dyrebar tid som kan bruges meget bedre. Med andre ord: At fokusere på succeser – eller delvise succeser – som vi kan bygge videre på, fremfor fejl vi må flygte væk fra.

“Any ‘learning value’ resides overwhelmingly with the success.”
– Paul Z Jackson, Easy

Når vi arbejder med selvstændige, små virksomheder og entreprenører såvel som intraprenører, i Edgeware Creative Entrepreneurship, beder vi folk om at fokusere på det, de allerede gør godt. Og på, hvordan det kan være dem til hjælp i fremtiden.

Pludselig kommer fortidens fejl i spil som interessante og nyttige ressourcer. Når der tales om fremtidige tiltag, produkter, udvikling osv. handler det om mere end blot at sætte sig et mål og lave en strategiplan. Det handler om at være opmærksom, fleksibel og om evnen til at improvisere, under de givne rammer, når det er nødvendigt.

Det er ingen sag at bede folk om “bare” at tage “ja-hatten” på og så køre derudaf. Sandsynligvis med et meget dårligt resultat til følge med så overfladisk en anvisning.

Men når vi tager “Ja, og…”-attituden fra improvisationens verden, så åbner der sig ganske enkelt flere handlemuligheder, som vi kan vælge i mellem. Her ligger en anden vigtig pointe i Pauls bog: Jo flere handlemuligheder vi er bevidste om, jo mindre stress er der i pressede situationer. Endnu en god grund til at holde op med at fokusere på fejl!

Hvad der er sket er sket, og fortiden kan vi ikke ændre på, men vi kan derimod forhindre at den står i vejen for fremtiden!

Er improvisation så alt hvad der skal til? Nej, det hårde arbejde kommer du ikke uden om, men jeg mener, at det er en meget vigtig del, et fundament, og derfor er Paul’s bog værdifuld læsning.

“Make money. Have fun. Change the world.”

Tag bare Edgeware’s slogan. Min forelskelse i det var hovedårsagen til, at jeg sagde ja til at være europæisk repræsentant for Edgeware. Sloganet indeholder de – for mig – tre vigtigste dele i det at være selvstændig:

Make money. Du kommer ikke udenom at se på, om din virksomhed er finansielt bæredygtig. Regninger skal betales og der skal mad på bordet. Længere er den ikke.

Have fun. Til gengæld er det vigtigt samtidig at have det sjovt og opleve en tilfredsstillelse, for helt ærligt… hvorfor være selvstændig? Hvorfor ikke bare være ansat og slippe for al det administrative bøvl?

Jeg tror, det er fordi, der er en idé, som ikke rigtig passer ind andre steder og som bare skal ud i verden. Eller den selvstændige vil bare selv (som fx mig) og har mange gode grunde til at ville det, på trods af det medfølgende bøvl (jeg hader regnskab).

Jeg kalder det passion, at brænde for noget. Noget som er mere givtigt end besværet.

Change the world. Store ord når de læses første gang, men giv det en chance. Tag ti minutter for dig selv, forkæl dig med en god kop kaffe eller andet som kan forkæle dine smagsløg og få dig til at slappe af. Tænk over hvilke forskelle du gør som person, som virksomhed. Med dine produkter og ydelser.

Måske er det slet ikke nødvendigt med en verdensrevolution, men blot det at gøre en lille forskel i hverdagen overfor andre mennesker med det du tilbyder og sælger, er godt nok.

“When we remove the fear of making mistakes, we are smoother and make fewer mistakes.”
– Paul Z Jackson, Easy

Hvad jeg personligt har opdaget i Paul’s bog er, at improvisation er et underlæggende tema i det at være selvstændig eller iværksætter, entreprenør eller intraprenør.

Det kan i høj grad understøtte dine kompetencer og gøre det hele lidt nemmere, sjovere og mere værdifuldt, både dig selv og dine omgivelser.

Læs mere om Edgeware Europe – Creative Entrepreneurship:

www.EDGEWARE.eu